fbpx

Pija Hocevar

O meni

Predanost in izjemna ljubezen do glasbe, neusahljiva želja po raziskovanju in ustvarjanju ter vedrost duha in uma, so samo nekatere od značilnosti, ki odlikujejo glasbenico Pijo Hočevar.

Njena bogata kulturna pot se je začela v obdobju otroštva, z aktivno vključenostjo v domači ansambel, folklorno društvo in petjem v različnih sestavih. Nižje glasbeno izobraževanje je obsegalo učenje različnih instrumentov (blokflavta, klavir, klavirska harmonika, petje), na koncu pa je flavta prevladala (Ernest Jazbec, Vanja Ivanković).

Maturirala je na novomeški Ekonomski gimnaziji, vpisala študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani (Matej Zupan), katerega je z odliko zaključila leta 2012 vmes pa se preko Erasmus programa dodatno izpopolnjevala na Hoogeschool Utrecht (Aldo Baerten). Udeležuje se seminarjev pod mentorstvom odličnih flavtistov – Beynon,  Bernold, Schemiser, Graf, Auer, Baudiment, Schütz, Oliva, .. in seminarjev s področja različnih glasbenih metod.

Med študijem je prejela številne nagrade za solo ali komorni nastop v Sloveniji in tujini, kot solistka pa sodelovala z orkestrom Slovenske Filharmonije in simfoniki RTV, kjer sodeluje tudi kot substitut. Bila je članica evropskega pihalnega orkestra EUYWO in združenega študentskega orkestra BMT (Brussels-Maastricht-Tilburg), orkestrskih akademij de Orkest v Belgiji in OAO Ossiach v Avstriji, komornega orkestra Academia Ars Musicae, kot tudi pihalnega kvinteta Noobsayswhat in mednarodnega tria Mirus.

Leta 2015 je magistrirala na glasbeni akademiji v Maastrichtu na Nizozemskem (Philippe Benoit, Rik Bastiens) in za svojo raziskavo prejela nagrado univerze ZUYD. V letu 2016/17 je opravila začetni študij Willemsove glasbene pedagogike na Federation International Willems, v letu 2019/20 pa študij Waldorfske pedagogike na Inštitutu za razvoj Waldorfskih šol in vrtcev.

Svoje znanje je izjemno uspešno prenašala na mlajše generacije v Sloveniji, kjer so učenke dosegale najvišja mesta na številnih tekmovanjih, svojo ljubezen do glasbe pa ohranjajo in širijo v različnih sestavih.

Pija svojo poklicno pot nadaljuje v Švici.

Aktivna ostaja kot solistka in komorna glasbenica, ob tem pa piše svojo avtorsko glasbo in razvija svoj glas v jazzovskih vodah.